Beurstijden

Aandelen kopen

Aandelen kopen op de beurs? Tegenwoordig kunt u heel gemakkelijk zelf handelen op de beurs. U kunt starten door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende brokers. Vervolgens kunt u via deze broker in uw browser of via een app zelf aandelen kopen. U kunt tijdens de aanschaf van uw aandelen vaak kiezen uit verschillende soorten orders.aandelen kopen

 • Zo kunt u bijvoorbeeld een order plaatsen met een limiet. Bij een order met een limiet geeft u aan voor welke maximale prijs u de aandelen wilt kopen.
 • Daarnaast kunt u ook kiezen voor een bestens order. Wanneer u een bestens order plaatst, worden de door u gekozen aandelen direct gekocht voor de prijs waarop ze op dat moment worden aangeboden.

Kosten voor aandelen kopen en verkopen

 • Belangrijk om te weten is dat iedere broker per transactie kosten in rekening brengt. Dit noemt men bij het aandelen kopen de transactiekosten.
 • Daarnaast zijn er veel brokers die servicekosten/bewaarloon in rekening brengen (een percentage van het door uw belegde vermogen om uw aandelen te beheren).

Veel personen zijn geneigd om direct een effectenrekening te openen bij hun eigen bank. Het is echter zo dat u bij de ‘bekende Nederlandse banken’ vaak relatief veel betaalt voor het beheren en kopen van uw aandelen. Kijk goed naar de voorwaarden van de verschillende banken/brokers. Het openen van een beleggingsrekening kan binnen enkele minuten. Onderstaand vindt u gespecialiseerde brokers waarbij u middels een app en via uw computer aandelen kunt kopen.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 2,00Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00€ 6,00Aanmelden
binck€ 3,00 + 0,01% (maand)€ 0,00€ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 03-07-2020
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de Nederlandse beurs.
* Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Starten met aandelen kopen bij een van de verschillende brokers

Aandelen kopen en verkopenVoordat u wilt starten met beleggen op bijvoorbeeld de AEX, kunt u kijken naar de verschillende voorwaarden van de verschillende brokers. Hierbij kunt u onder andere denken aan het volgende.

 • Welke kosten brengen de brokers in rekening.
 • Kan ik gebruik maken van een prettige app.
 • Hoe is de klantenservice.
 • Ontvang ik gratis real time koersinformatie.
 • Welke broker heeft een AFM vergunning.
 • Welke broker heeft een KIFID registratie.
 • Welke broker heeft een bankvergunning.
 • Wat zijn de kosten voor het uitbetalen van dividend.

Voor veel beginnende beleggers blijken met name de kosten van invloed op de broker keuze, zeker de beleggers die beleggen met een relatief klein vermogen. Deze beginnende beleggers proberen mede winsten te creëren door de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen te beperken. Er zijn ook beleggers die voor meerdere brokers kiezen. Dit doen ze vanwege de verschillende voorwaarden.

Waar beleggen nationaal en internationaal?

Hoe koop ik aandelen van internationale bedrijven? Dit kunt u doen via uw Nederlandse broker. Zo kunt u zelf aandelen kopen via DEGIRO of via een van de andere brokers. hoe koop ik aandelen?U kunt via deze brokers beleggen in aandelen van bedrijven op de AEX of van buitenlandse bedrijven als Google, Tesla of Netflix. De brokers brengen echter wel andere kosten in rekening voor het handelen op de internationale aandelenbeurzen. U kunt voor de volledige tarievenlijsten terecht op de websites van de desbetreffende brokers. Via deze tarievenlijsten kunt u zien wat u betaalt voor een order op bijvoorbeeld de Dow Jones. Daarnaast dient u tijdens het aankopen rekening te houden met de dagen en openingstijden van de verschillende internationale beurzen. Deze kunnen anders zijn dan die van de AEX. Verder dient u tijdens het verkrijgen van effecten rekening te houden met schommelende koersen van bijvoorbeeld de dollar ten opzichte van de euro. Ook deze koersschommelingen hebben invloed op het uiteindelijke rendement van uw beleggingen.

Tarieven op de S&P 500, Nasdaq en de Dow Jones

Tesla aandelen kopen? Dit kan met Nederlandse brokers. Soms berekenen deze brokers andere tarieven voor het beleggen op de S&P 500, de Nasdaq of de Dow Jones. In de onderstaande tabel ziet u onder andere de transactiekosten voor het kopen van aandelen in de Verenigde Staten. Daarnaast dient u bij het aanschaffen en verhandelen van aandelen in de VS rekening te houden met andere openingstijden.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 0,50Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00$ 5,00Aanmelden
binck€ 3,00 + 0,01% (maand)€ 0,00€ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 03-07-2020
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de beurs in de Verenigde Staten.
* Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Vragen over beleggen?

Stel uw vragen over het kopen en verkopen van aandelen. Beurstijden geeft echter geen advies met betrekking tot het kiezen van een specifieke broker of over specifieke beleggingen. U kunt ons bereiken op 0850601598 voor uw praktische vragen over aandelen kopen.