Beurstijden

Aandelen kopen

Hoe koop ik aandelen op de beurs? U vindt hier informatie over aandelen kopen voor beginners. Jaren geleden was het kopen van aandelen lastig. Tegenwoordig is dit makkelijker en overzichtelijk. Het kopen van aandelen gaat nu namelijk allemaal online via een bank/broker. U kunt via het internet handelen op de beurs. Hoe koop ik aandelen? Deze pagina is ontworpen voor beginnende beleggers.

Aandelen kopen voor beginners

aandelen kopenTegenwoordig kunt u heel gemakkelijk zelf handelen op de beurs. U kunt starten door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende brokers. Vervolgens kunt u via deze broker in uw browser of via een app zelf handelen. Iedere broker heeft een eigen overzichtelijke manier voor het zoeken van bedrijven. Hierbij kunt u aangeven hoeveel aandelen u wilt kopen van het bedrijf dat u op het oog hebt. U kunt tijdens de aanschaf van uw aandelen vaak kiezen uit verschillende soorten orders. Zo kunt u bijvoorbeeld een order plaatsen met een limiet. Bij een order met een limiet geeft u aan voor welke maximale prijs u de aandelen wilt kopen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een bestens order. Wanneer u een bestens order plaatst, worden de door u gekozen aandelen direct gekocht voor de prijs waarop ze op dat moment worden aangeboden.

Kosten voor aandelen kopen en verkopen

Belangrijk om te weten is dat iedere broker per transactie kosten in rekening brengt. Dit noemt men de transactiekosten. Daarnaast zijn er veel brokers die servicekosten/bewaarloon in rekening brengen (een percentage van het door uw belegde vermogen om uw aandelen te beheren). Het is verstandig om eerst een broker uit te zoeken die goed bij u past. Veel personen zijn geneigd om direct een effectenrekening te openen bij hun eigen bank. Het is echter zo dat u bij de ‘bekende Nederlandse banken’ relatief veel betaalt voor het kopen, beheren en verkopen van uw aandelen. Bekijk goed de voorwaarden van de verschillende brokers en check onder andere op bewaarloon/servicekosten en op hoge transactiekosten. Het openen van een beleggingsrekening kan binnen enkele minuten. Voorkom dat u te veel betaalt, maar houd tegelijkertijd rekening met de voorwaarden.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 2,00Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00€ 6,00Aanmelden
binck€ 3,00 + 0,01% (maand)€ 0,00€ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 31-03-2020
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de Nederlandse beurs.

Starten met beleggen bij een van de verschillende brokers

Aandelen kopen en verkopenBeginnen met beleggen start met het kiezen van een broker. Voordat u wilt starten met beleggen op bijvoorbeeld de AEX, kunt u kijken naar de verschillende voorwaarden van de verschillende brokers. U kunt de verschillende brokers bijvoorbeeld met elkaar vergelijken door te letten op de kosten die u maakt, een bankvergunning, het uitlenen van effecten, een KIFID registratie, kosten voor het uitbetalen van dividend en eventuele gratis realtime koersinformatie. Daarnaast kunt u controleren of een broker beschikt over een prettige aandelen kopen-app. Voor veel beginnende beleggers zijn met name de kosten van belang, zeker de beleggers die beleggen met een relatief klein vermogen. Deze beginnende beleggers proberen mede winsten te creëren door de kosten voor het kopen en verkopen van aandelen te beperken.

Waar beleggen nationaal en internationaal?

Hoe koop ik aandelen van internationale bedrijven? Dit kunt u doen via uw Nederlandse broker. Zo kunt u zelf aandelen kopen via DEGIRO of via een van de andere brokers. U kunt via deze brokers beleggen in aandelen van bedrijven op de AEX of van buitenlandse bedrijven als Google, Tesla of Netflix. De brokers brengen echter wel andere kosten in rekening voor het handelen op de internationale aandelenbeurzen. U kunt voor de volledige tarievenlijsten terecht op de websites van de desbetreffende brokers. Via deze tarievenlijsten kunt u zien wat u betaalt voor een order op bijvoorbeeld de Dow Jones. Daarnaast dient u tijdens het aankopen rekening te houden met de dagen en openingstijden van de verschillende internationale beurzen. Deze kunnen anders zijn dan die van de AEX. Verder dient u tijdens het verkrijgen van effecten rekening te houden met schommelende koersen van bijvoorbeeld de dollar ten opzichte van de euro. Ook deze koersschommelingen hebben invloed op het uiteindelijke rendement van uw beleggingen.

Tarieven voor beleggen op de Nasdaq en de Dow Jones

Tesla aandelen kopen? Dit kan met Nederlandse brokers. Soms berekenen deze brokers andere tarieven voor het beleggen op de Nasdaq of de Dow Jones. In de onderstaande tabel ziet u onder andere de transactiekosten voor het kopen van aandelen in de Verenigde Staten. Daarnaast dient u bij het aanschaffen en verhandelen van aandelen in de VS rekening te houden met andere openingstijden. Handelen op onder andere de Dow Jones of de Nasdaq kan met een van de onderstaande brokers.

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 0,50Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00$ 5,00Aanmelden
binck€ 3,00 + 0,01% (maand)€ 0,00€ 8,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 31-03-2020
* De prijzen in deze tabel zijn gebaseerd op het handelen in aandelen op de beurs in de Verenigde Staten.

Maak gebruik van een aandelen kopen-app

Een aandelen kopen-app is tegenwoordig niet meer weg te denken tijdens het aanschaffen van aandelen. Iedere broker heeft tegenwoordig een eigen app. Deze apps zijn ideaal als het gaat om beleggen voor beginners. Ze werken namelijk overzichtelijk en ze zijn erg betrouwbaar. Een bijkomend voordeel is dat u regelmatig en overal een order kunt plaatsen op de beurs. Zo kunt u zelf aandelen kopen wanneer u dit maar wenst.

Beleggingstips

Het is essentieel om eerst goed uit te zoeken waarom u van een bedrijf aandelen wilt kopen. Dit kunt u doen door u te verdiepen in verschillende aandelen kopen tips via boeken over beleggen. Verder zijn er verschillende beleggingsforums waar u met medebeleggers van gedachten kunt wisselen over de aandelen die u wenst te kopen. Belangrijk om te weten is dat er personen op deze forums actief zijn die schrijven vanuit eigenbelang en hierdoor is deze informatie lang niet altijd betrouwbaar. Ze zullen u vaak aandelen kopen tips geven over aandelen die ze zelf bezitten. Via welke vindt u meer informatie over het uitzoeken van aandelen. Controleer altijd de aandelen kopen tips die u tegemoetkomen.

Vragen over beleggen?

Stel uw vragen over het kopen en verkopen van aandelen. Wij geven echter geen advies met betrekking tot het kiezen van een broker of over specifieke beleggingen. U kunt ons bereiken op 0850601598.

Over de pagina aandelen kopen:

hoe koop ik aandelen?Handelen in de beurs kan via de verschillende bovenstaande brokers. De kosten die u maakt door onder andere het bewaarloon/de servicekosten en de transactiekosten beïnvloeden uw uiteindelijke rendement. Zodoende vindt u hier een vergelijkingsprogramma met verschillende brokers en de kosten die de desbetreffende brokers bij u in rekening brengen. Zoals u zult begrijpen kunnen de transactiekosten (kosten die in rekening worden gebracht bij de koop en verkoop van uw aandelen) flink oplopen als u een actieve belegger bent. Een belegger die op de korte termijn winst weet te nemen of voor iemand die een brede portefeuille wilt opbouwen. Beurstijden probeert u een helder overzicht te geven over de kosten die handelen in aandelen met zich mee brengt, zodat u op de hoogte bent voordat u daadwerkelijk start met aandelen kopen.