Beurstijden

Aandelen kopen

Hoe koop ik aandelen op de beurs? U vindt hier informatie over aandelen kopen voor beginners. Jaren geleden was het kopen van aandelen lastig. Tegenwoordig is dit makkelijker en overzichtelijk. Het kopen van aandelen gaat nu namelijk allemaal online via een bank/broker. U kunt via het internet of via een app op uw smartphone aandelen kopen op de beurs. Hoe koop ik aandelen? Deze pagina is ontworpen voor beginnende beleggers. Onderstaand vindt u informatie en tarieven.

Zelf aandelen kopen?

aandelen kopenTegenwoordig kunt u heel gemakkelijk zelf aandelen kopen. U kunt starten door een beleggingsrekening/effectenrekening te openen bij één van de verschillende brokers. Vervolgens kunt u via deze broker in uw browser of via een app zelf aandelen kopen. Iedere broker heeft een eigen overzichtelijke manier voor het zoeken van bedrijven. Hierbij kunt u aangeven hoeveel aandelen u wilt kopen van het bedrijf dat u op het oog hebt. U kunt tijdens de aanschaf van uw aandelen vaak kiezen uit verschillende soorten orders. Zo kunt u bijvoorbeeld een order plaatsen met een limiet. Bij een order met een limiet geeft u aan voor welke maximale prijs u de aandelen wilt kopen. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een bestens order. Wanneer u een bestens order plaatst worden de door u gekozen aandelen direct gekocht voor de prijs waarop ze op dat moment worden aangeboden.

Kosten voor aandelen kopen en verkopen

Belangrijk om te weten is dat iedere broker per transactie kosten in rekening brengt. Dit noemt men de transactiekosten. Daarnaast zijn er veel brokers die servicekosten/bewaarloon in rekening brengen (een percentage van het door uw belegde vermogen om uw aandelen te beheren). Het is verstandig om eerst een broker uit te zoeken die goed bij u past. Veel personen zijn geneigd om direct een effectenrekening te openen bij diens eigen bank. Het is echter zo dat u bij de ‘bekende Nederlandse banken’ relatief veel betaald voor het kopen, beheren en verkopen van uw aandelen. Bekijk goed de voorwaarden van de verschillende brokers en check onder andere op bewaarloon/servicekosten en op hoge transactiekosten. Het openen van een beleggingsrekening kan binnen enkele minuten. Voorkom dat u te veel betaald, maar houd tegelijkertijd rekening met de voorwaarden.

Waar aandelen kopen

BrokerServicekosten/
bewaarloon
AanmeldkostenMinimale
transactiekosten
Aanmelden
Degiro0,0 %€ 0,00€ 2,20Aanmelden
lynx0,0 %€ 0,00€ 6,00Aanmelden
binck0,0 %€ 0,00€ 10,00Aanmelden
rabobank0,05 % (kwartaal)€ 0,00€ 10,00Aanmelden
abnamro0,18 % (jaar)€ 0,00€ 10,00Aanmelden
* Gegevens bijgewerkt per 23-11-2017

Waar vind ik informatie en tips?

Het is essentieel om eerst goed uit te zoeken waarom u van een bedrijf aandelen wilt kopen. Dit kunt u doen door u te verdiepen in verschillende theorieën via boeken over beleggen. Verder zijn er verschillende beleggingsforums waar u met mede beleggers van gedachten kunt wisselen over de aandelen die u wenst te kopen. Belangrijk om te weten is dat er personen op deze forums actief zijn die schrijven vanuit eigenbelang en hierdoor is deze informatie lang niet altijd betrouwbaar. Ze zullen u vaak aandelen aanprijzen die ze zelf bezitten. Via welke vindt u meer informatie over het uitzoeken van aandelen. Controleer altijd de aandelen kopen tips die u tegemoet komen.

Kiezen tussen één van de verschillende brokers

De verschillende brokers waaruit u kunt kiezen hebben alleen diens eigen voor- en nadelen. Zo kunt u bij DEGIRO beduidend goedkoper aandelen kopen, dan bij andere brokers. Daarbij kunt u bij DEGIRO gebruik maken van onder andere een app voor op uw smartphone. DEGIRO is een grote en bekende broker waar veel mensen genieten van de lage en transparante kosten. Het is echter wel zo dat DEGIRO niet in het bezit is van een Nederlandse bankvergunning. Beleggen via een brokers zonder een bankvergunning zorgt voor iets meer risico. Zodra u kiest voor een broker met een bankvergunning is uw cash geld op uw rekening tot 100.000 euro gewaarborgd bij een eventueel faillissement. Uw cash valt dan onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Binck is bijvoorbeeld wel in het bezit van een bankvergunning. U betaald hier echter wel meer voor het kopen en verkopen van uw aandelen, maar bij deze grote broker krijgt u daar goede service, zekerheid en een goed beleggingsplatform met onder andere een uitgebreide website en app voor terug. Over het algemeen is het belangrijk om de voorwaarden  van de verschillende beleggingsbanken naast elkaar te leggen. Zo kunt u de voorwaarden van de beleggingsbanken waarbij u aandelen kunt kopen onder andere vergelijken door te letten op bankvergunningen, het uitlenen van effecten, een KIFID registratie, kosten voor het uitbetalen van dividend en eventuele gratis realtime koersinformatie.

Aandelen kopen van internationale bedrijven

zelf aandelen kopenHoe koop ik aandelen van internationale bedrijven? Dit kunt u doen via uw Nederlandse broker. Zo kunt u zelf aandelen kopen van Google, Tesla of Netflix via één van de brokers uit de vergelijkingstool bovenaan deze pagina. De brokers brengen echter wel andere kosten in rekening voor het handelen op de internationale aandelenbeurzen. U kunt voor de volledige tarievenlijsten terecht op de websites van de desbetreffende brokers. Via deze tarievenlijsten kunt u zien wat u betaald voor een order op bijvoorbeeld de Dow Jones. Daarnaast dient u tijdens het aankopen rekening te houden met de dagen en openingstijden van de verschillende internationale beurzen. Deze kunnen kunnen aders zijn dan die van de AEX. Verder dient u tijdens het verkrijgen van effecten rekening te houden met schommelende koersen van bijvoorbeeld de dollar ten opzichte van de euro. Ook deze koersschommelingen hebben invloed op het uiteindelijke rendement van uw beleggingen.

Vragen over beleggen?

Stel uw vragen over het kopen en verkopen van aandelen. Wij geven echter geen advies met betrekking tot het kiezen van een broker of over specifieke beleggingen. U kunt ons bereiken op 0850601598.

Over de pagina aandelen kopen:

hoe koop ik aandelen?Aandelen kopen kan via de verschillende bovenstaande brokers. De kosten die u maakt door onder andere het bewaarloon/servicekosten en de transactiekosten beïnvloeden uw uiteindelijke rendement. Zodoende vindt u hier een vergelijkingsprogramma met verschillende brokers en de kosten die de desbetreffende brokers bij u in rekening brengen. Zoals u zult begrijpen kunnen de transactiekosten (kosten die in rekening worden gebracht bij de koop en verkoop van uw aandelen) flink oplopen als u een actieve belegger bent. Een belegger die op de korte termijn winst weet te nemen of voor iemand die een brede portefeuille wilt opbouwen. Beurstijden probeert u een helder overzicht te geven over de kosten die handelen in aandelen met zich mee brengt, zodat u op de hoogte bent voordat u daadwerkelijk start met aandelen kopen.

Simple Share Buttons